Twardość wody w domu – sprawdź, jak wpływa na Twoje życie

Czy wiesz, jaka jest twardość wody, z której korzystasz w swoim domu i jakie jest jej znaczenie? W tym artykule wyjaśniamy, co kryje się pod pojęciem twardości wody oraz co się dzieje, kiedy ilość minerałów w wodzie jest zbyt wysoka lub zbyt mała. Sprawdź i przekonaj się, jak zadbać o swoje zdrowie i żywotność wielu domowych urządzeń.
Twardość wody to parametr określający stężenie w wodzie składników mineralnych, przede wszystkim jonów wapnia (Ca²⁺) i magnezu (Mg²⁺), a opcjonalnie także żelaza(II) (Fe2+) i manganu(II) (Mn2+).
Czasami stosuje się podział na:
Inny podział wyróżnia:
Najprostszym sposobem na sprawdzenie twardości wody jest wykonanie testu paskowego. Tester ma postać paska pokrytego substancjami chemicznymi, które reagują na obecność jonów wapnia i magnezu. Wystarczy zanurzyć go w wodzie, a następnie porównać wynik z dołączoną do produktu skalą.
Jest to również bardzo tania metoda monitorowania twardości wody, ponieważ pojedynczy test kosztuje tylko kilka złotych.
Alternatywna metoda to tester kropelkowy. Aby go wykonać, należy wlać wodę do pojemnika, a potem dodawać pojedyncze krople odczynnika do momentu zmiany koloru cieczy na tę wskazaną w instrukcji (zwykle z zieloną). Na koniec wystarczy odczytać wynik, porównując liczbę własnych kropli z instrukcją produktu.
Dostępne są również elektroniczne mierniki twardości wody. Nie są drogie, ponieważ można je kupić za około 20 zł.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) twardość wody przeznaczonej do picia powinna mieścić się w zakresie 50-500 mg CaCO3/l.
Według polskich norm optymalna twardość wody wynosi 60-500 mg CaCO3/dm3.
Istnieje kilka stopni określających twardość wody. W Polsce obowiązuje jednostka 1 mg CaCO3/l, którą określa się czasem jako stopień amerykański.
Inne jednostki to:
Rodzaj wody | mval/l | mmol/l | CaCO₃ mg/l (ppm) | stopnie niemieckie (°dH) | stopnie angielskie (°e) | stopnie francuskie (°f) |
Bardzo miękka | 0 – 1,78 | 0 – 0,89 | 0 – 89 | 0 – 5 | 0 – 63 | 0 – 8,9 |
Miękka | 1,78 – 3,57 | 0,89 – 1,79 | 89 – 179 | 5 – 10 | 6,23 – 12,50 | 8,9 – 17,9 |
O średniej twardości | 3,57 – 5,35 | 1,79 – 2,68 | 179 – 268 | 10 – 15 | 12,5 – 18,73 | 17,9 – 26,8 |
O znaczej twardości | 5,35 – 7,13 | 2,68 – 3,57 | 268 – 357 | 15 – 20 | 18,37 – 24,96 | 26,8 – 35,7 |
Twarda | 7,13 – 10,70 | 3,57 – 5,35 | 357 – 535 | 20 – 30 | 24,96 – 37,45 | 35,7 – 53,5 |
Bardzo twarda | ponad 10,70 | ponad 5,35 | ponad 535 | ponad 30 | ponad 37,45 | ponad 53,5 |
Minerały wyznaczające twardość wody to głównie:
Wprawdzie główny źródłem składników mineralnych powinno być pożywienie, lecz obecność wapnia i magnezu w wodzie także przyczynia się do utrzymania ich prawidłowego poziomu w organizmie. Jednak jeśli twardość wody jest zbyt wysoka, mogą pojawić się problemy.
Po pierwsze, wysokie stężenie minerałów może zaburzać barierę lipidową skóry, co prowadzi do jej przesuszenia i uczucia dyskomfortu. Dowiodły tego badania przeprowadzone w Danii na 10 000 uczestników.
Niektórzy badacze podejrzewają, że jedną z przyczyn problemu jest fakt, że wapń obniża zdolność do pienienia się mydła. To skłania ludzi do energicznego szorowania skóry, co prowadzi do osłabienia bariery obronnej i sprawia, że czynniki drażniące łatwiej przenikają przez naskórek.
Ponadto nierozpuszczalne pozostałości przylegają do skóry i zmieniają jej pH.
U osób zmagających się z problemami dermatologicznymi mycie twardą wodą może nasilić objawy chorobowe.
Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku:
Co więcej, twarda woda przyspiesza starzenie się skóry. Obecne w niej minerały, np. żelazo i magnez, mogą tworzyć wolne rodniki, które niszczą kolagen i elastynę, a w konsekwencji obniżają jędrność i elastyczność skóry.
Wysoka twardość wody jest zjawiskiem niepożądanym także ze względu na domowe urządzenia i rury. Obecnie w niej minerały osadzają się w postaci kamienia np. w zmywarce lub pralce – także na tych elementach, które są trudne do oczyszczenia.
Kamień może skrócić żywotność wielu urządzeń, a także spowodować inne problemy. Twarda woda obniża skuteczność detergentów, dlatego na wypranych w niej ubraniach może pozostać część plam.
Poza tym to właśnie osad mineralny jest częstą przyczyną zapychania kranu czy słuchawki prysznicowej.
Inny problem związany z wysoką twardością wody to spadek efektywności instalacji grzewczych, który może wynieść nawet 12%. Kamień odkłada się bowiem wewnątrz rur, co utrudnienia ruchu energii termicznej.
Czy to oznacza, że im miększa woda, tym lepiej? Nie, ponieważ zbyt mała zawartość związków wapnia oraz magnezu również ma swoje skutki uboczne.
Woda bardzo miękka bywa określana jako „płaska” lub „kwaśna” w smaku.
Woda zbyt miękka nie dostarcza organizmowi potrzebnych minerałów (wapń, magnez), które są ważne m.in. dla kości i układu nerwowego.
Jeśli stężenie minerałów w wodzie jest zbyt wysoka, można obniżyć je na kilka sposobów. Wybór rozwiązania powinien być dostosowany do skali nasilenia problemu, budżetu oraz oczekiwanych rezultatów.
Stacje zmiękczające wodę
To rozwiązanie odpowiednie w przypadku poważnych problemów z twardością wody. Urządzenie zatrzymuje jony i wypłukuje je do kanalizacji. Stacja zawiera pokłady żywicy jonowymiennej, która wymaga regularnej regeneracji, dlatego konieczne jest uzupełnienie poziomu specjalnej soli.
Odwrócona osmoza
System odwróconej osmozy najczęściej wykorzystuje się w kuchni, ponieważ jej celem jest poprawa jakości wody pitnej. Ta technologia usuwa z wody jony wapnia i magnezu, które są odpowiedzialne za jej twardość, w wyniku czego uzyskujemy bardzo miękką wodę.
Jednak jest to skutek uboczny a nie cel, ponieważ filtry bazujące na odwróconej osmozie mają usuwać z wody szkodliwe zanieczyszczenia, takie jak pestycydy czy metale ciężkie. Minerały są w wodzie pitnej pożądane, dlatego systemy odwróconej osmozy często mineralizują wodę po jej oczyszczeniu.
Dzbanki filtrujące
Stanowią tani ale skuteczny sposób na usunięcie minerałów odpowiedzialnych za powstawanie kamienia, dlatego wiele osób używa ich do poprawy jakości wody pitnej.
Źródła: