Jakie urządzenie do uzdatniania wody wybrać? Przegląd rozwiązań
Jako uzdatnianie wody rozumiemy poprawę jej jakości za pomocą filtracji, zmiękczania i usuwania zanieczyszczeń.
Dzięki temu procesowi pozbędziesz się z wody szkodliwych substancji, a także poprawisz jej smak i zapach.
Odpowiednie oczyszczanie wody to także mniejsza ilość osadu kamiennego.
Woda kranowa to woda rekomendowana do spożycia. Podlega ona zaawansowanemu procesowi uzdatniania i jest badana pod kątem występowania zanieczyszczeń.
Mimo precyzyjnego procesu oczyszczania Miejskie Przedsiębiorstwa Wodociągów odpowiada za jakość wody do wodomierza na posesji. Reszta leży w gestii właściciela nieruchomości.
Jeśli w bloku lub domu jednorodzinnym rury są przestarzałe, woda może ulec zanieczyszczeniu, co przejawia się w jej zapachu i charakterystycznej barwie.
Co więcej, odpowiednia filtracja poprawia smak i zapach wody wodociągowej.
Poza tym filtrowanie wody z kranu jest znacznie bardziej opłacalne, niż zakup wody butelkowanej.

Wśród domowym rozwiązań do uzdatniania wody znajdziesz filtry do wody w rozmaitych wariantach.
Na rynku dostępne są:
Do najskuteczniejszych sposobów na filtracji wody należą procesy membranowe, a w szczególności filtry z technologią odwróconej osmozy.
Filtry do wody są dostępne w formie podblatowej, przeznaczone do montażu pod zlewem lub nablatowe jako osobne urządzenia.
Jeśli masz twardą wodę, warto postawić na zmiękczacz wody. Warto go zastosować a później użyć filtr wodny, np. filtr odwróconej osmozy lub filtr wielostopniowy.
Innym urządzeniem, które redukuje twardość wody, jest domowy uzdatniacz.
Jego działanie to zmiękczanie wody, a także usuwa z niej zanieczyszczenia mechaniczne.

Dzbanek filtrujący to podstawowe urządzenie do uzdatniania wody.
Ten popularny w Polsce produkt zyskał grono zwolenników, głównie dzięki niskiej cenie zakupu i łatwej obsłudze.
Dzbanki z filtrem działają na zasadzie połączenie węgla aktywnego i żywicy jonowymiennej.
Węgiel aktywny odpowiada za usunięcie z wody chloru, związków organicznych i produktów ubocznych dezynfekcji wody.
Żywica jonowymienna służy do zmiękczenia wody i ogranicza ilość kamienia w wodzie.

I choć dzbanki filtrujące wyraźnie poprawiają smak i zapach wody, ich skuteczność filtracji pozostawia wiele do życzenia.
Dzbanki z filtrem nie usuwają bakterii, wirusów i pestycydów.
Ich wadą jest także wolna filtracja wody, która wynika z małej przepustowości filtra.
Niektóre modele z wkłademwęglowo–jonowymienne mogą redukowaćmetale ciężkie, np. ołów, miedź, rtęć.
Robią to natomiast tylko w ograniczonym stopniu i nie zapewniają pełnej ochrony.
Warto także pamiętać, że przekroczenie czasu wymiany filtra znacznie pogarsza jakość wody i może prowadzić do rozwoju bakterii.

Domowy zmiękczacz do wody działa na zasadzie wymiany jonowej.
Urządzenie usuwa jony wapnia i magnez, które odpowiadają za twardość wody.
W zamian za to zastępuje je jonami sodu, które są dla nas nieszkodliwe.
Proces działa przepływowo — twarda woda wpływa do butli z żywicą, oddaje jony, a po zmiękczeniu wypływa do instalacji wodociągowej.
Po wyczerpaniu złoża następuje automatyczna regeneracja solanką.

Domowy zmiękczacz do wody użyj przy twardej wodzie, w której zawartość węglanu wapnia (CaCO₃) przekracza 180 mg/l.
Twardość wody zmierzysz miernikiem, który kosztuje kilka lub kilkadziesiąt złotych w sklepach internetowych.
Do tego celu wystarczający będzie test paskowy lub kropelkowy.

W praktyce twarda woda objawia się kamieniem w czajniku, pralce, zmywarce i rurach.
Zmiękczacz wody jest idealny do:
Wśród urządzeń do uzdatniania wody, warto postawić na filtry do wody wykorzystujące procesy membranowe.
Najbardziej zaawansowane są filtry odwróconej osmozy.
Filtr do wody odwróconej osmozy (RO) to zaawansowany system uzdatniania wody pitnej, który usuwa do 99,9% zanieczyszczeń.
Filtr RO usuwa bakterie, wirusy, metale ciężkie, chlor i związki organiczne.
Dzięki kluczowej membranie osmotycznej o porach rzędu 0,0001 – 0,001 μm.
Proces polega na odwróceniu naturalnej osmozy.
Pod wysokim ciśnieniem (zwykle 2–5 bar) czysta woda przechodzi przez półprzepuszczalną membranę, podczas gdy zanieczyszczenia pozostają w ścieku (odpływie), co daje odzysk na poziomie 10–20% wody.
W niektórych modelach filtrów RO z pompą i cyrkulacją wody odzysk wody wynosi więcej, bo aż 40 – 80%.

Filtry do wody mogą różnić się pomiędzy sobą technologią filtracji, a także budową.
Na rynku znajdziemy dwa rodzaje urządzeń do użytku domowego, czyli filtry nablatowe i podblatowe.
Zarówno filtry nablatowe, jak i podblatowe mogą korzystać z różnych technologii — od odwróconej osmozy, przez ultrafiltrację i nanofiltrację, aż po klasyczne filtry węglowe.

Filtry nablatowe to kompaktowe urządzenie do uzdatniania wody.
Jego główne zalety to łatwy montaż, wygodna obsługa i bogaty pakiet funkcji dodatkowych.
Tego typy urządzenia oczyszczają wodę za pomocą odwróconej osmozy (RO) lub filtracji węglowej, ultrafiltracji, czy filtracji ceramicznej.
Wybierając ten wariant, musisz się jednak liczyć z kilkoma mankamentami.
Filtry nablatowe zabierają przestrzeń na kuchennym blacie, a prędkość przelewu wody do dzbanka jest niska.
Mimo wszystko warto je wybrać, także ze względu na korzystną cenę zakupu samych urządzeń i filtrów wymiennych.

Filtry podblatowe to zaawansowany sprzęt, przeznaczony do montażu pod zlewem. Do ich zastosowania konieczna jest instalacja dodatkowego kranu.
Urządzenia typu najczęściej wykorzystują odwróconą osmozę, choć na rynku dostępne są modele z mikrofiltracją, nanofiltracją, czy ultrafiltracją.
Filtry podblatowe zajmują dużo przestrzeni w kuchennej szafce, są droższe niż filtry nablatowe, a ich montaż wymaga specjalistycznej wiedzy. Mają także wiele zalet.
Przede wszystkim nie wpływają one na wystrój wnętrza, nie zajmują miejsca na blacie i są bardzo wydajne. Ich zaletą jest stosowanie wieloetapowej filtracji wody.
Są także wygodne w użyciu. Niektóre modele posiadają pompę ciśnieniową, a inne są podłączone do instalacji wodociągowej. W obu przypadkach woda jest dostarczana przez kran, po odkręceniu kurka.

Wielofunkcyjne stacje uzdatniania wody to centralne, automatyczne urządzenia montowane na głównym dopływie wody w domu.
Dzięki nim usuniesz takie zanieczyszczenia jak żelazo (do 15 mg/l), mangan (do 3 mg/l), twardość (do 750 mg/l), amoniak (do 4 mg/l) oraz związki organiczne, idealne dla wody ze studni lub wodociągowej.
Stacje do uzdatniania wody działają na zasadzie filtracji przez specjalną mieszankę złóż, gdzie woda przepływa kolejno przez warstwy, oddając zanieczyszczenia w procesie wymiany jonowej i adsorpcji.
Stacje wielofunkcyjne są szczególnie przydatne dla wody ze studni głębinowych lub wodociągów, w których skład wody może się wahać lub występują złożone zanieczyszczenia.
Są to rozwiązania przeznaczone do domów jednorodzinnych, których zapotrzebowanie na wodę pitną jest wysokie.
Warto użyć ich w domach, w których wymagana jest kompleksowa ochrona instalacji i poprawa parametrów wody użytkowej.
Stacji uzdatniania wody użyj gdy:

Woda miękka to woda pozbawiona większości jonów wapnia i magnezu.
Jej stosowanie jest wskazane do mycia skóry i włosów.
Miękka woda nie powoduje osadzania kamienia na armaturze i urządzeniach AGD, przez co wydłuża ich żywotność.
Mimo jej licznych zalet, picie takiej wody budzi kontrowersje.
Brak minerałów w wodzie może wymagać ich uzupełniania z diety, a woda zmiękczona często zawiera jony sodu, co może być niekorzystne dla osób na diecie niskosodowej.

Warto dodać, że zmiękczona woda zawiera śladowe ilości sodu, które mieszczą się w normie WHO (<200 mg Na⁺/l).
Woda twarda zawiera więcej rozpuszczonych minerałów, głównie jonów wapnia i magnezu, które są korzystne dla zdrowia i nadają wodzie charakterystyczny smak.
Zalety wody twardej to dostarczanie minerałów, które mogą wspierać pracę serca i wzmacniać kości, a także naturalna obecność tych pierwiastków w diecie.
Do wad twardej wody zaliczymy osadzanie się kamienia w instalacjach hydraulicznych oraz urządzeniach AGD, utrudnione mycie i spienianie mydła.
Urządzenia zależy od jakości wody i Twoich potrzeb. Dzbanki sprawdzą się przy lekkim zanieczyszczeniu, zmiękczacze przy problemach z twardością, filtry RO do czystej wody pitnej, a wielofunkcyjne stacje do kompleksowej ochrony instalacji i poprawy jakości całej wody użytkowej.