Najzdrowsza woda do picia, czyli jaka? Wszystko na temat składu wody
Picie wody jest niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Woda jest nośnikiem substancji odżywczych i tlenu, dostarczając je do komórek, a także pomaga usuwać produkty przemiany materii i toksyny przez mocz, pot i oddech. Do jej zadań należy także regulacja temperatury ciała.
Najzdrowsza woda do picia to woda bogata w minerały, czysta i posiadająca odpowiedni współczynnik PH. Można ją uzyskać za pomocą filtra z odwróconą osmozą i funkcją mineralizacji. Takie urządzenie daje gwarancję najwyższej czystości wody.
Zdrowa woda powinna mieć neutralne lub lekko zasadowe pH. Według standardów Unii Europejskiej pH wody powinno mieścić się w zakresie od 6,5 do 9,6.
Zaleca się, aby woda dla dorosłych była średniozmineralizowana, a dla małych dzieci i niemowląt niskozmineralizowana.
Najlepiej, aby picie wody o wysokiej mineralizacji przekraczającej 1500 mg/l było umiarkowane, ze względu na potencjalne obciążenie nerek. Dotyczy to szczególnie tych wód, które zawierają wysoką zawartość sodu.
Dlatego warto wybierać wodę średniozmineralizowaną, bogatą w magnez i wapń, ale niskosodową.
Istotną rolę odgrywa także skład wody. Powinna ona mieć odpowiednią ilość wapnia i magnezu, które wspierają rozwój kości i układu sercowo-naczyniowego.
Warto dodać, że twarda woda (z wapniem i magnezem) zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Optymalne stężenia magnezu w wodzie pitnej to zazwyczaj 20–100 mg/l, a wapnia około 50–200 mg/l, zależnie od typu wody i indywidualnego zapotrzebowania.

Zastanawiasz się, jaka woda jest najzdrowsza. Promowana w mediach woda w butelce wcale nie jest najlepsza dla naszego organizmu. Już sama produkcja plastikowych opakowań i wystawienie butelek na ekspozycję słońca wytwarza wiele zanieczyszczeń.
Aby ograniczyć wpływ plastiku na nasze zdrowie, lepiej postawić na wodę kranową. Jest ona uzdatniana i regularnie badana pod kątem obecności zanieczyszczeń. Jako że pochodzi ona prosto ze źródła, w jej składzie znajdziemy wiele cennych minerałów.
Warto jednak pamiętać, że przez nieszczelności w sieci wodociągowej albo starą infrastrukturę, do wody mogą przedostać się bakterie (np. E. coli, Legionella), metale ciężkie (ołów, rtęć, kadm) oraz inne substancje chemiczne.
Dlatego najlepszym sposobem na zdrową wodę jest zaawansowana filtracja i mineralizacja. Polecamy więc przefiltrować wodę kranową przez filtr odwróconej osmozy (ro). Jest on najlepszym sposobem na pozbycie się z wody wszelkich zanieczyszczeń.
Warto dodać, że filtr odwróconej osmozy usuwa z wody minerały, dlatego po filtracji wodę należy powtórnie mineralizować. Z tego względu polecamy filtry ro z mineralizatorem wody.
Butelkowana woda mineralna jest źródłem naturalnych minerałów, takich jak wapń, czy magnez. Do tego posiada ona jedną ważną zaletą – stabilny skład pierwiastków i mikrobiologiczną sterylność.
Ale czy jest najlepszym wyborem?
Co prawda woda mineralna w butelce zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, ale znajdziemy w niej mikroplastik, który może być groźny dla naszego zdrowia. Jego wpływ na organizm człowieka jest obecnie w fazie badań.
Szacuję się, że w butelkowanej wodzie znajduje się nawet do 240 000 mikrocząstek na litr. Pozostaje więc pytanie, czy picie wody z plastikowych butelek jest szkodliwe?
Poza samym mikroplastikiem w wodzie butelkowanej mogą pojawić się śladowe ilości zanieczyszczeń, takich jak ftalany, pestycydy czy arsen. Jednak ich obecność w wodzie butelkowanej stanowi niewielki odsetek w skali wszystkich produktów.

Nie ulega jednak wątpliwości, że plastikowe butelki (PET) nie służą naszemu zdrowiu. Podczas ich produkcji i transportu mogą wydzielać się szkodliwe związki chemiczne, zwłaszcza przy wystawieniu butelki na działanie promieni słonecznych.
Pojawiają się one zwłaszcza w warunkach niewłaściwego przechowywania, dlatego warto ograniczać spożycie wody z plastikowych butelek i unikać ich ponownego używania.
Jeśli więc kupujesz wodę butelkowaną, warto wybrać tę w szklanym opakowaniu. Najzdrowsza woda do picia powinna być wolna od plastiku i emitowanych przez niego zanieczyszczeń.
Woda kranowa ma tyle samo minerałów co woda źródlana lub woda niskozmineralizowana. Jest ona cennym źródłem składników odżywczych, ponieważ pochodzi ze źródła i jest poddawana uzdatnianiu za pomocą zaawansowanych filtrów.
W Polsce woda z kranu spełnia rygorystyczne normy unijne i krajowe. Jest regularnie badana pod kątem obecności bakterii, mikroorganizmów, oraz zanieczyszczeń chemicznych.
Ogólnopolskie kampanie zachęcają nas do jej picia. Zachęcająca jest także cena wody kranowej, która jest o wiele niższa niż woda butelkowana.

Jedynym ryzykiem zanieczyszczenia wody z kranu jest zły stan sieci wodociągowej. Na skutek awarii sieci do wody mogą trafić bakterie, metale ciężkie, czy substancje chemiczne.
Do tego, do wody mogą być wprowadzane także związki dezynfekujące, takie jak chlor, a w niektórych miejscach fluor, który pomaga w profilaktyce próchnicy zębów. Mają one negatywny wpływ na smak i zapach wody.
Najzdrowsza woda do picia to woda, która jest czysta, a więc przeszła zaawansowaną filtrację. Jeśli zależy Ci na najwyższej jakości wody pitnej, warto postawić na filtry do wody w postaci filtrów nablatowych lub podblatowych. Takie urządzenia wykorzystują procesy membranowe, które należą do najskuteczniejszych metod separacji zanieczyszczeń.
Ich skuteczność znacznie przewyższa skuteczność dzbanków filtrujących, które zazwyczaj bazują na filtrze z węgla aktywnego i żywicy jonowymiennej.

Ze względu na jego duże pory filtra węglowego jest on w stanie usunąć tylko największe zanieczyszczenia w procesie sorpcji.
Pośród wszystkich dostępnych na rynku technologii uzdatniania wody, najskuteczniejsze są filtry z odwróconą osmozą.
Wyróżnia się przede wszystkim tym, że wykorzystują bardzo drobną membranę półprzepuszczalną, która usuwa do 99% wszelkich zanieczyszczeń, w tym bakterie, wirusy, sole mineralne, metale ciężkie, pestycydy i inne szkodliwe substancje chemiczne.
Odpowiedni model filtra powinien mieć system zabezpieczający przed skażeniem wtórnym, który redukuje ryzyko namnażania się bakterii w urządzeniu.

W przeciwieństwie do klasycznych filtrów mechanicznych czy węglowych filtr odwróconej osmozy oczyszcza wodę niemal całkowicie, co gwarantuje najwyższy poziom czystości.
Dodatkowo filtry odwróconej osmozy często posiadają mineralizator, który przywraca optymalny skład minerałów, aby woda była nie tylko czysta, ale i zdrowa do picia.
Minusem tego rozwiązania jest natomiast duży odrzut wody, która została w zbiorniku po filtracji. Stosunek wody pitnej do wody odrzutowej to około 4:1. Mankamentem urządzeń jest także konieczność regularnego dokupywania i wymieniania filtrów.
Dzienna ilość wypijanej wody powinna być dostosowana do wieku, masy ciała, poziomu aktywności i warunków otoczenia – przeciętnie 2 – 2,5 litra płynów u dorosłych.
Warto pić od 5 do 8 szklanek wody w ciągu dnia.
Podczas upałów lub przy wzmożonym wysiłku fizycznym wypijana ilość wody powinna być większa.
Woda butelkowana, mimo zawartości minerałów, może zawierać szkodliwe mikroplastiki oraz związki chemiczne takie jak BPA, ftalany i pestycydy.
Woda kranowa w Polsce podlega zaawansowanej filtracji. Dzięki temu spełnia normy unijne i krajowe. Mimo to jej jakość zależy od stanu infrastruktury wodociągowej. Dodatkowo może ona zawierać w sobie chlor lub fluor, które wpływają na jej smak i zapach. Dlatego, by podnieść jej walory smakowe, warto poddać ją filtracji.
Najzdrowsza woda to ta przefiltrowana za pomocą technologii odwróconej osmozy (ro). Usuwa ona niemal wszystkie zanieczyszczenia i przywraca w procesie mineralizacji składniki niezbędne dla zdrowia i zachowania witalności.
Źródła
Naturalne wody podziemne w Polsce – występowanie, podział i właściwości fizykochemiczne; Joanna Ziemska, Małgorzata Mazańska, Tomasz Szynal, Jolanta Solecka; Rocz Panstw Zakl Hig 2020;71(4):363-370, strona internetowa: roczniki.pzg.gov.pl
Jaka woda jest najlepsza? Porównanie i ranking wód mineralnych; Maciej Waliduda, 2024-07-15; strona internetowa mojawoda.com
Oczyszczanie wody odwróconą osmozą; Zakład Inżynierii Środowiska Wydział Chemii UG – Ćwiczenia Laboratoryjne; Aktualizacja 14.02.2012r., strona internetowa: chemia.ug.edu.pl